pohánka obilniny lepok
Celi.sk » Blog » Potraviny » Pohánka a lepok: Čo potrebujete vedieť

Pohánka a lepok: Čo potrebujete vedieť

Pohánka je často predmetom diskusie, keď sa hovorí o bezlepkovej diéte. Napriek tomu, že sa považuje za obilninu, pohánka v skutočnosti neobsahuje lepok. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, prečo je pohánka považovaná za bezpečnú pre ľudí s celiakiou a inými formami neznášanlivosti lepku.

Čo je pohánka?

Pohánka je pseudo-obilnina, čo znamená, že je podobná obilninám, ale botanicky sa radí medzi rastliny, ako sú šťavel alebo rebarbora. Semená pohánky sú jedlé a často sa používajú ako náhrada za tradičné obilniny v rôznych jedlách. Je známa svojou výživovou hodnotou a flexibilitou v kuchyni.

Obsah Lepku v Pohánke

Obsahuje Pohánka Lepok?

Nie, čistá pohánka prirodzene neobsahuje lepok. To robí z pohánky ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu. Napriek názvu, pohánka nie je príbuzná pšenici a neobsahuje proteíny, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s celiakiou.

Riziko kontaminácie

Aj keď pohánka sama o sebe neobsahuje lepok, je dôležité si dávať pozor na možnú kontamináciu počas spracovania. Vždy sa uistite, že výrobky z pohánky sú označené ako bezlepkové, čo znamená, že spĺňajú normy FDA pre obsah menej ako 20 ppm (častí na milión) lepku.

Výživové výhody pohánky

Pohánka je bohatá na vlákninu, minerály ako horčík, mangán a železo, a obsahuje tiež vitamíny B6, niacín, tiamín a kyselinu listovú. Je to tiež kvalitný zdroj bielkovín, vďaka čomu je výbornou voľbou pre vegetariánov a vegánov.

Pohánka v kuchyni

Pohánka je veľmi flexibilná a môže sa použiť vo viacerých formách:

  • Múka z pohánky: Skvelá na pečenie, môže zvýšiť nutričnú hodnotu pečiva.
  • Pohánkové krúpy: Môžu sa variť a podávať ako alternatíva k ryži.
  • Krém z pohánky: Výborná možnosť pre teplé raňajkové cereálie bez lepku.

Záver

Pohánka je výživná a bezlepková alternatíva tradičných obilnín, ktorá ponúka široké možnosti využitia v kuchyni. Pre tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, je dôležité dbať na bezlepkové označenie na výrobkoch z pohánky, aby sa vyhli možnej kontaminácii. Ak hľadáte chutnú a zdravú alternatívu, pohánka by mala byť na vašom zozname.

Najčastejšie Otázky

Je pohánka vhodná pre ľudí s celiakiou?

Áno, bežná pohánka je bezlepková, ku kontaminácii môže prísť iba pri jej spracovaní. Väčšinou je však pohánka bezpečnou voľbou.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *