Kvalitné prírodné probiotiká (aj pre deti)
Probiotiká majú dôležitú úlohu najmä pri udržovaní zdravia našej črevnej mikroflóry. Probiotiká môžete telu dodávať formou potravín s probiotickými účinkami alebo doplnkami stravy vo forme probiotík. Potraviny s probiotickými účinkami majú pre naše telo aj vyživovaciu funkciu a sú prirodzenejšou cestou zisku dostatku probiotík. Spravidla sú však menej účinné ako doplnky stravy vo forme probiotík, pretože majú menšie množstvo probiotických baktérií.
Zdravie črevnej mikroflóry je nesmierne dôležité, nielen pre správne fungovanie trávenia, ale aj celého organizmu. Štúdia totiž potvrdzujú, že vzťah medzi našim psychickým zdravím a správnym trávením je veľmi blízky. Pokiaľ teda nemáte v poriadku trávenie je normálne, že sa nebudete cítiť vo svojom tele dobre. Vtedy je dobré vyhľadávať produkty s probiotickými baktériami, ktoré často vaše tráviace ťažkosti vyriešia.
Prírodné probiotiká (zložky stravy)
Prírodné probiotiká sú teda prirodzenou zložkou našej stravy, pretože sa nachádzajú v bežných potravinách. Sú pre naše telo omnoho prirodzenejšie ako doplnky stravy, avšak často ich konzumácia pri výraznejších problémoch nestačí. Aké výhody pre váš organizmus prináša dostatok probiotík? Čo sa týka výhod, ide predovšetkým o celkové posilnenie imunity, čo sa potom viaže aj s odolnosťou voči rôznym ochoreniam.
Okrem toho vám probiotiká pomáhajú s trávením a môžu mať veľký význam aj pri redukcii hmotnosti. Budete sa cítiť viac energickí. Pomáhajú aj s psychickými problémami, konkrétne napríklad redukujú vznik úzkostných, či depresívnych stavov. Tiež vám môžu pomôcť s redukciou zápachu z úst, podporiť zdravie vašej kože a znížiť riziko vzniku rôznych druhov alergií, či ekzémov.
Doplnky stravy
Priobiotiká vo forme forme doplnkov stravy fungujú na rovnakej báze ako potraviny s obsahom proiotických kmeňov. Ide vlastne o ten istý princíp, ktorý obohacuje zdravie našej črevnej mikroflóry. Probiotické doplnky stravy nájdete v lekárňach v rôznych formách a prakticky nie je problém ich kúpiť aj bez predpisu. Ich užívanie je rozpísané priamo v príbalových letákoch pri konkrétnom „liečive“.
Vo všeobecnosti pri týchto doplnkoch stravy platí, že by mali obsahovať aspoň milión probiotických organizmov v jednej tabletke. Čím viac zastúpených kmeňov tobolka obsahuje, tým probiotikum funguje lepšie. Aj obal,v ktorom sa probiotiká nachádzajú je dôležitý, najmä kvôli prepúšťaniu vlhkosti. Siahajte preto určite radšej po hliníkových obaloch a dajte im prednosť pred tými z umelej hmoty.
Tipy na probiotické jedlá pre dospelých aj deti
Mliečne výrobky
Kefír pôsobí ako výborný antioxidant a tiež znižuje intoleranciu na laktózu. Ide o kvasený mliečny nápoj, ktorý je tvorení spolupôsobením spoločenstva mikroorganizmov. V kefíre je rozpoznaných až okolo 50 rôznych druhov mikroorganizmov, pričom sa zloženie pri jednotlivých druhoch líši. Kefír dokážete zohnať kdekoľvek a jeho cena je veľmi výhodná. Napriek tomu pri pravidelnom užívaní dokáže pomôcť s tráviacimi a črevnými ťažkosťami.
Medzi ďalšie mliečne výrobky, ktoré obsahujú bohatú mikroflóru rôznych probiotických kmeňov patrí aj acidofilné mlieko. Vo všeobecnosti ide vlastne o kravské mlieko obohatené o ďalšie probiotické kultúry. Má nižší obsah laktózy, vďaka čomu by malo byť vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou (tento fakt však môže byť individuálny pre jednotlivých užívateľov).
Bryndza patrí tiež medzi mliečne produkty s vysokým obsahom probiotík. Je ich významným zdrojom, pretože často obsahuje až okolo 30 probiotických kmeňov. Obsahuje aj množstvo ďalších dôležitých vitamínov pre naše telo. V obchode by ste ale opäť mali siahať najčastejšie po ovčej bryndzi bez pasterizácie.
Procesom vzniku mnohých syrov je fermentácia. Nie všetky fermentované syry sú však aj zdrojom probiotík. Syry totiž často obsahujú pribiotické baktérie, ktoré nedokážu prežiť podmienky nášho tráviaceho traktu a preto sú neúčinné. Medzi syry, ktoré však sú schopné prejsť našim tráviacim traktom patrí napríklad cheddar, gouda, ementál, či parmezán.
S mliečnymi výrobkami sme ešte neskončili a medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom probiotík patrí aj jogurt. Jogurt patrí medzi najznámejšie probiotiká a zároveň aj chutnú alternatívu ako ich do tela dostať. V jogurte tiež nájdeme vysoký obsah bielkovín, vitamínu D a vápnika. Pasterizáciou však dochádza k vyhubeniu všetkých baktérií, preto výrobcovia v súčasnosti pridávajú po pasterizácii živé kultúry. Vyberajte si teda určite jogurty, ktoré sú o probiotiká obohatené.
Zahraničné špeciality
Medzi ďalšie produkty s vysokým obsahom probiotík patria aj kyslá kapusta, či kimchi. Obidve tieto potraviny majú vysoký obsah enzýmov. Ide o fermentované potraviny. Kyslú kapustu poznáme asi všetci a patrí medzi potraviny, ktoré sa často používajú v našej bežnej kuchyni. Kimchi môžete nájsť najmä v ázijských potravinách, kde tiež tvorí jednu z obľúbených potravín. Obsahuje rôzne fermentované druhy zeleniny ako napríklad čínska kapusta, reďkovka…
Ďalším výborným zdrojom probiotík je kombucha. Kombucha je fermentovaný čierny čaj obohatený o kultúry baktérií a kvasiniek. Tento nápoj je pôvodom z Japonska, kde sa začal vyrábať už pre 2000 rokmi. Hlavnými výhodami je zvýšenie energie, podpora trávenia a podieľa sa na detoxe pečene. Zároveň má aj výnimočnú sladkú chuť, ktorá je pre mnohých ľudí veľmi atraktívna a výnimočná.
Natto je japonská špecialita zo sójových bôbov, ktoré prešli fermentačným procesom. Okrem množstva probiotík obsahuje aj nattokinázu, čo je enzým, ktorý pomáha v boji proti rakovine. Natto tiež obsahuje napríklad aj vitamín K2, ktorý má význam napríklad pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Dôležitý je tiež aj pre zdravie kostí a elimináciu vrások.
Miso je tradičným japonským korením, ktorý sa najčastejšie konzumuje vo forme polievky. Polievka sa varí len zmiešaním korenia miso a teplej vody. Nepoužíva sa vriaca, aby nezahynuli prospešné baktérie. Vzniká fermentáciou jačmeňa a hnedej ryže alebo sójových bôbov a koji. Stimuluje tráviaci trakt a redukuje riziko vzniku rakoviny.
Ostatné
Jablčný ocot je tiež jedným z kvalitných zdrojov probiotík. Okrem toho má aj množstvo ďalších výhod v podobe regulácie krvného tlaku, cholesterolu a diabetu. Tiež môže pomáhať pri regulácii hmotnosti a navyše v niektorých receptoch môže byť nesmierne chutný.
Kvasené uhorky sú veľmi chutným probiotikom, ktoré naštartuje vaše trávenie. Vyberajte si najmä tie, ktoré sú naložené vo vode s morskou soľou, radšej ako tie naložené v octe. Ocot totiž limituje rast prospešných baktérií.
Kedy užívať probiotiká?
Názory na užívanie probiotík sa líšia. Vo všeobecnosti však nezáleží na tom, či ich užijete tesne pred alebo po jedle. Pokiaľ máte citlivejší žalúdok, tak užitie probiotík na lačno môže mať na vás laxatívne účinky. Ideálne podmienky na množenie baktérií sú keď ich užijete počas jedenie alebo do 30 minút po jedle. Vtedy sa môžu baktérie rozmnožovať v priaznivejšom prostredí skonzumovanej stravy.
Medzi univerzálne odporúčania na užívanie probiotík však patrí, že je ideálna ich konzumácia pri hlavnom jedle. Tiež sú však prípady, kedy nemusí fungovať ani toto univerzálne pravidlo. Pri užívaní probiotík je dôležité najmä, aby ste sa zameriavali na problémy, ktoré chcete odstrániť. Keď vám teda napríklad býva zle po určitej zložke stravy, užívajte probiotiká pri konzumácii týchto zložiek.
Pokiaľ sa naopak snažíte o zlepšenie imunity formou probiotík je lepšie ich konzumovať večer. Pôsobenie na imunitný systém by mohlo byť lepšie vtedy, keď náš organizmus nie je zaťažený inými úlohami. Pri konzumácii spolu s antibiotikami je dobré probiotiká a antibiotiká nekonzumovať súčasne. Najlepšie je probiotiká užívať 2 až 3 hodiny po antibiotikách s malým jedlom.
Užívaním probiotík môžete odstrániť tráviace ťažkosti, ale aj iné nepríjemnosti. Podľa závažnosti vašich problémov môžete kombinovať prírodné antibiotiká a doplnky stravy, prípadne len jednu alternatívu.