Nízkobielkovinová diéta
Ľudia s ochorením obličiek alebo enzymopatiami musia často dodržiavať prísnu diétu s nízkym obsahom bielkovín, aby sa minimalizovala tvorba močoviny a znížila záťaž obličiek. Plánovanie výživnej a pestrej nízkobielkovinovej stravy je dôležité nielen pre zdravie, ale aj pre kvalitu života.
Potraviny, ktorým je dobré sa vyhýbať
Nízkobielkovinové diéty znižujú záťaž obličiek, takže takéto diéty môžu mať významný vplyv na zdravie ľudí s chronickou renálnou insuficienciou alebo fenylketonúriou. Konečným produktom metabolizmu bielkovín v tele je močovina a ak naše obličky nefungujú správne, jej hromadenie v krvi môže spôsobiť nielen únavu alebo stratu chuti do jedla, ale aj kritické poškodenie centrálnej nervovej sústavy a celého organizmu.
Bielkoviny sú dôležitou súčasťou stravy a zdrojom esenciálnych aminokyselín, takže aj ľudia s nízkobielkovinovou stravou potrebujú určité množstvo bielkovín, aby boli zdraví.
V prvom rade by sme mali obmedziť alebo sa vyhýbať živočíšnym produktom, ako aj sóji a strukovinám – mäsu, hydine, rybám a morským plodom, vajciam, mliečnym výrobkom vrátane mlieka, tvarohu a syra, fazuli, hrachu a šošovici, sójovým výrobkom, ako je tofu, orechom, semenám a želatíne.
Prečítajte si aj článok o nízkobielkovinových potravinách.
Ako dopĺňať vitamíny pri nízkobielkovinovej diéte?
Keďže bielkoviny sú životne dôležité pre vaše zdravie, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom predtým, ako obmedzíte príjem bielkovín pod 10 % denného kalorického príjmu. Prechod na takúto diétu je spravidla predpísaný zo zdravotných dôvodov.
Nízkobielkovinová diéta si vyžaduje starostlivé plánovanie. V opačnom prípade to môže viesť k nedostatku živín a vážnym problémom, ako je strata svalovej hmoty, zníženie imunity a neurologické poruchy.
Okrem toho obmedzenie príjmu bielkovín nie je vhodné pre každého. Štúdie ukazujú, že starší ľudia potrebujú ďalšie bielkoviny kvôli úbytku svalovej hmoty súvisiacemu s vekom. Pre mnohých ľudí je dodržiavanie tohto typu diéty nemožné, ale pri starostlivom plánovaní môže mať nízkobielkovinová diéta zdravotné výhody bez toho, aby bola ohrozená kvalita života.
Osoba s nízkym obsahom bielkovín môže potrebovať ďalšie vitamíny, napríklad B-12, ktorých prirodzeným zdrojom sú len živočíšne produkty.
Ďalšou nízkobielkovinovou diétou, ktorá preukázala dobré výsledky pri liečbe zlyhania obličiek pred dialýzou, je vegetariánska nízkobielkovinová diéta doplnená o ketoanalógy (syntetické esenciálne aminokyseliny).
Používanie vitamínov a akýchkoľvek iných doplnkov pri nízkobielkovinovej diéte je možné len so súhlasom lekára a po pravidelnej diagnostike krvného obrazu a celkového zdravotného stavu.