Aký bezlepkový koláč alebo sušienku si dáte ku káve?
Milujete kávu a sladké maškrty, ale obávate sa, že bezlepková strava znamená kompromisy v chuti? Máme pre vás skvelú správu! Prinášame jednoduché a chutné recepty na bezlepkové koláče a sušienky, ktoré si zamilujú nielen celiatici.
Dopriať si ku káve sladký koláč alebo sušienku patrí medzi najväčšie pôžitky dňa. Pre všetkých, ktorí sa rozhodli pre bezlepkovú stravu – či z dôvodu celiakie alebo životného štýlu – sme pripravili recepty, ktoré dokazujú, že bezlepkové pochúťky nemusia byť kompromisom. Naopak, sú rovnako plné chuti ako ich tradičné varianty.
Bezlepkové brownies
Bezlepkové brownies sú tou správnou voľbou pre všetkých milovníkov čokolády. Tento dezert je jednoduchý na prípravu a výsledok je vždy chutný.
Suroviny na prípravu:
- 200 g horkej čokolády
- 50 g mandľovej múky
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Horkú čokoládu rozpustíme spoločne s maslom, vyšľaháme vajcia s cukrom do peny a postupne primiešame rozpustenú čokoládu, múku, prášok do pečiva a štipku soli. Pečieme v rúre pri 180 °C približne 25 minút.
Bezlepkový cheesecake
Svetoznámy cheesecake nie je problém pripraviť jednoducho aj v bezlepkovej forme. Skvele sa hodí ku káve s mliekom.
Suroviny na prípravu:
- 125 g bezlepkových sušienok
- 50 g roztopeného masla
- 250 g krémového syra
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Návod na prípravu:
Sušienky rozmixujeme, zmiešame s roztopeným maslom a natlačíme na dno menšej formy. Pripravíme si plnku z krémového syra zmiešaného s cukrom. Do zmesi pridáme vajce a vanilkový extrakt. Plnku premiešame a nalejeme na korpus. Pečieme pri 160 °C asi 35 – 40 minút. Po upečení bezlepkový cheesecake necháme vychladnúť a dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny.
TIP: K dobrému bezlepkovému múčniku sa hodí kvalitná káva. Klasická príprava kávy zaliatím je vhodná pre tých, ktorí uprednostňujú rýchlu a jednoduchú prípravu. Najlepšiu chuť však vykúzli tlakový kávovar. Tým, že pracuje pod tlakom, dokáže uvoľniť z kávových zŕn viac arómy a chuti a vytvoriť krémovú penu.
Kokosové sušienky
Vyskúšajte chutné a zdravé kokosové sušienky ku káve, ktoré máte hotové za pár minút.
Suroviny na prípravu:
- 30 g kokosovej múky
- 40 g medu
- 30 g masla
- 15 g sušeného strúhaného kokosu
Návod na prípravu:
Všetky ingrediencie zmiešajte spolu, kým nevznikne lepkavé cesto. Rozdeľte cesto na 16 rovnomerne veľkých kúskov, z ktorých vytvarujete guľôčky. Pohárom z nich spravte tenké sušienky. Dajte ich piecť do rúry na približne 8 minút (akonáhle začne kokosová sušienka hnednúť, tak ju z rúry vytiahnite).
Bezlepkové muffiny s ovocím
Suroviny na prípravu:
- 200 g mandľovej alebo ryžovej múky
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- bezlepkový prášok do pečiva
- 150 ml mlieka
- 80 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ovocie (jahody, maliny, čučoriedky)
Návod na prípravu:
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny alebo papierové košíčky. Zmiešajte v mise ryžovú alebo mandľovú múku spolu s práškom do pečiva, cukrom a soľou. V druhej miske si vyšľahajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový extrakt. Obe zmesi spojte a jemne vmiešajte vaše obľúbené ovocie. Cesto rozdeľte do foriem na muffiny a pečte približne 20 – 25 minút, kým muffiny nezískajú zlatistú farbu. Zapichnite špajdľu do muffinu – ak vyjde suchá, sú hotové.