FODMAP diƩta
TrĆ”viace Å„ažkosti mĆ“Å¾u naruÅ”iÅ„ každodennĆ½ život Äloveka. ZaujĆmavĆ© vÅ”ak je, že obmedzenie Å”pecifickĆ½ch potravĆn mĆ“Å¾e nepriaznivĆ© prĆznaky vĆ½razne zmierniÅ„. Vedci totiž priÅ”li sĀ pomerne novĆ½m lieÄebnĆ½m plĆ”nom, ktorĆ½ sa snaÅ¾Ć v strave obmedziÅ„ alebo Ćŗplne vynechaÅ„ Å„ažko strĆ”viteľnĆ© sacharidy sĀ krĆ”tkym reÅ„azcom. NazĆ½va sa FODMAP diĆ©ta aĀ prinĆ”Å”a so sebou niekoľko vĆ½znamnĆ½ch zdravotnĆ½ch benefitov. Ako FODMAP diĆ©ta funguje aĀ kto by ju mal vyskĆŗÅ”aÅ„?
Äo znamenĆ” skratka FODMAP?
FODMAP je oznaÄenie pre malĆ© aĀ krĆ”tke reÅ„azce sacharidovĆ½ch molekĆŗl, ktorĆ© trĆ”viaca sĆŗstava množstva ľudĆ nedokĆ”Å¾e rozložiÅ„. VĆ½sledkom sĆŗ zvyÅ”ky potravy vĀ Äreve, spĆ“sobujĆŗce vĆ½raznĆ© zdravotnĆ© problĆ©my. Ak by sme mali definovaÅ„ skratku FODMAP, iÅ”lo by oĀ fermentovateľnĆ© oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy aĀ polyoly. Vzhľadom kĀ tomu, že FODMAP sa podieľajĆŗ na zĆ”kladnĆ½ch mechanizmoch precitlivenosti vnĆŗtornĆ½ch orgĆ”nov, mnohĆ© tĆmy vedcov skĆŗmajĆŗ využitie diĆ©ty sĀ nĆzkym obsahom FODMAP ako prevenciu aĀ lieÄbu pred rozliÄnĆ½mi chorobami. MĆ“Å¾eme spomenĆŗÅ„ naprĆklad syndrĆ³m drĆ”Å¾divĆ©ho Äreva ā IBS (z anglickĆ©ho Irritable Bowel Syndrome) alebo syndrĆ³m bakteriĆ”lneho prerastania Äreva ā SIBO (z anglickĆ©hoĀ Small Intestinal Bacterial Overgrowth).
FODMAP diĆ©ta mĆ” za Ćŗlohu znĆžiÅ„ obsah vyŔŔie uvedenĆ½ch sacharidov, aby sa telo ĆŗÄinne dokĆ”zalo zbaviÅ„ procesu nadmernej fermentĆ”cie vĀ trĆ”viacom systĆ©me. TakĆ½to spĆ“sob stravovania mĆ” za nĆ”sledok znĆženie bolesti brucha, znĆženie nadĆŗvania aĀ odstrĆ”nenie problĆ©mov so stolicou, keÄže ÄrevnĆ” mikroflĆ³ra sa ustĆ”li aĀ vyrovnĆ”. Ľudia sĀ IBS aĀ SIBO Äasto uvĆ”dzajĆŗ znĆženĆŗ kvalitu života, ktorĆ” zasahuje nielen do ich trĆ”venia, ale aj inĆ½ch aspektov zdravia. Tieto prĆznaky mĆ“Å¾u ovplyvÅovaÅ„ sociĆ”lne vzÅ„ahy a dokonca aj pracovnĆ½ vĆ½kon. ViacerĆ© Å”tĆŗdie vÅ”ak naznaÄujĆŗ, že FODMAP diĆ©ta dokĆ”Å¾e do istej miery eliminovaÅ„ Ćŗnavu, depresiu aĀ stres, ktorĆ© zvyknĆŗ byÅ„ sprievodnĆ½m javom gastrointestinĆ”lnych porĆŗch (porĆŗch tĆ½kajĆŗcich sa žalĆŗdka aĀ Äreva).
AkĆ© potraviny mĆ“Å¾ete jesÅ„?
Bielkoviny | Ovocie | Zelenina | Orechy | Bielkoviny |
hovƤdzie mƤso kuracie mƤso bravÄovĆ© mƤso vajcia ryby tofu | ÄuÄoriedky melĆ³ny limetky jahody maliny | paprika reÄkovka mrkva zeler kel baklaÅ¾Ć”n Å”penĆ”t Ā | mandle araÅ”idy pekanovĆ© orechy vlaÅ”skĆ© orechy | TekvicovĆ© SezamovĆ© SlneÄnicovĆ© ľanovĆ© |
Cieľom diĆ©ty je obmedziÅ„ prĆjem FODMAP na vĆ½razne menÅ”ie množstvo, ktorĆ© sa odporĆŗÄa rozdeliÅ„ na malĆ© aĀ ÄastĆ© jedlĆ” poÄas dÅa. NaŔńastie, mnohĆ© potraviny majĆŗ prirodzene nĆzky obsah FODMAP.
Je zrejmĆ©, že vÅ”etkĆ©ho veľa Å”kodĆ ā aj zĀ tohto dĆ“vodu to sĀ nadmernou konzumĆ”ciou uvedenĆ½ch surovĆn neprehĆ”Åajte. Organizmus každĆ©ho Äloveka je inĆ½ aĀ preto by ste pred zahĆ”jenĆm FODMAP diĆ©ty mali svoje možnosti konzultovaÅ„ sĀ vĆ½Å¾ivovĆ½m odbornĆkom alebo sĀ lekĆ”rom. Okrem toho je dĆ“ležitĆ© kontrolovaÅ„ zloženie živĆn na zadnej strane vĆ½robku. NiektorĆ vĆ½robcovia totiž mĆ“Å¾u do surovĆn zĆ”merne pridĆ”vaÅ„ nadmernĆ© množstvo FODMAP.
FODMAP diƩta: Postup
Vo vÅ”eobecnosti sa odhaduje, že pri dodržiavanĆ diĆ©ty zaznamenĆ”te vĆ½raznĆ© zlepÅ”enie približne po osemnĆ”stich mesiacoch od jej zaÄiatku. DodržiavaÅ„ pravidlĆ” diĆ©ty mĆ“Å¾e byÅ„ zo zaÄiatku nĆ”roÄnĆ©, no pod dozorom odbornĆka by ste mali udržaÅ„ veci pod kontrolou.
PrvĆ½ krok
PrvĆ½m akÄnĆ½m krokom by malo byÅ„ vylĆŗÄenie vÅ”etkĆ½ch FODMAP potravĆn zĀ VĆ”Å”ho jedĆ”lniÄka na dlhÅ”ie obdobie ā približne dva až Å”esÅ„ tĆ½Å¾dÅov. Je dĆ“ležitĆ© zistiÅ„, ktorĆ© potraviny zhorÅ”ujĆŗ trĆ”viace problĆ©my aĀ pomaly ich vyradiÅ„ zo stravy. Po identifikĆ”cii sa pokĆŗste vytvoriÅ„ zoznam ÄalÅ”Ćch potravĆn s vysokĆ½m obsahom FODMAP a snažte sa ich obĆsÅ„. Za suroviny, bohatĆ© na FODMAP sa považujĆŗ strukoviny, mlieko, cesnak cibuľa, raž, med, sladkosti, alebo naprĆklad sladenĆ© nĆ”poje. Až pri konzultĆ”cii soĀ Å”pecialistom vÅ”ak zistĆte, ktorĆ© zdroje FODMAP vynechĆ”te vy.
DruhĆ½ krok
PoÄiatoÄnĆ” fĆ”za je pravdepodobne najnĆ”roÄnejÅ”ia, keÄže budete musieÅ„ obmedziÅ„ niektorĆ© svoje obľĆŗbenĆ© potraviny. NaŔńastie, po uplynutĆ pĆ”r tĆ½Å¾dÅov mĆ“Å¾ete tieto potraviny opĆ¤Å„ postupne zaraÄovaÅ„ do svojho jedĆ”lniÄka a zisÅ„ovaÅ„, ako VaÅ”e telo na zmeny reaguje. OdporĆŗÄa sa, aby ste to robili po malĆ½ch krokoch, pretože len tak budete mĆ“cÅ„ presnejÅ”ie a udržateľnejÅ”ie vyhodnocovaÅ„ svoj progres.
TretĆ krok
ZĆ”vereÄnĆ” fĆ”za vƤÄÅ”inou zĆ”visĆ od posudku odbornĆka ā konkrĆ©tne od vĆ½sledkov prvĆ½ch dvoch fĆ”z. Tento krok sa u jednotlivĆ½ch osĆ“b lĆÅ”i a je zĆ”ležitosÅ„ou individuĆ”lnej tolerancie. Budete musieÅ„ pozorne sledovaÅ„, ktorĆ© potraviny na VĆ”s pĆ“sobia negatĆvne a ktorĆ© nemajĆŗ žiadne nepriaznivĆ© ĆŗÄinky. VÄaka neustĆ”lemu vzdelĆ”vaniu sa oĀ diĆ©te aĀ chĆ”paniu svojho tela bude odbornĆk schopnĆ½ nastaviÅ„ Äo možno najlepÅ”Ć jedĆ”lniÄek.
FODMAP diĆ©ta: Äo treba zvĆ”Å¾iÅ„ pred nasadenĆm?
Ak mĆ”te podozrenie na IBS alebo SIBO, rozhodne by ste si diagnĆ³zu nemali urÄovaÅ„ sami. Je nevyhnutnĆ©, aby ste navÅ”tĆvili svojho lekĆ”ra a ten vylĆŗÄil akĆ©koľvek inĆ© ochorenia. LekĆ”r sa musĆ presvedÄiÅ„, že najpravdepodobnejÅ”ou prĆÄinou symptĆ³mov je naozaj syndrĆ³m bakteriĆ”lneho prerastenie Äreva alebo syndrĆ³m drĆ”Å¾divĆ©ho Äreva. ExistujĆŗ aj prĆpady, kedy pre VĆ”s FODMAP diĆ©ta nemusĆ byÅ„ vhodnĆ” aĀ na zĆ”klade lekĆ”rskeho posudku by ste sa mali vybraÅ„ inou vhodnou alternatĆvou.
Ak VĆ”Å” jedĆ”lniÄek tvorĆ vĆ½hradne vegetariĆ”nska alebo vegĆ”nska strava, FODMAP diĆ©ta bude oĀ nieÄo viac nĆ”roÄnĆ” ā vĆ½zvou je udržaÅ„ si dostatoÄnĆ½ prĆjem bielkovĆn. To sa dĆ” dosiahnuÅ„ pomocou niektorĆ½ch zĀ rĆ“znych vĆ½robkov na bĆ”ze sĆ³je. VegetariĆ”ni mĆ“Å¾u do svojej stravy pridaÅ„ novĆ© obilniny, orechy, semienka aĀ ÄalÅ”ie zdravĆ© nĆ”hrady stravy.
š
VĆ½bornĆ½ a odbornĆ½ ÄlĆ”nok.
Äakujemā¦
Äakujeme pekne. š